info@bilimmerkezi.com.tr
Kafein Tüketen Bakteriler

Kafein doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunur. Çay ve kahve beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır. Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır. Yorgun bir insan düzenli olarak her gün kafein alıyorsa 2-3mg/kg vücut ağırlığında yeterli ‘uyarma’ etkisi gösterebilir. Kafeinin metabolik hız ve şişmanlık arasında da kuvvetli bir bağı bulunmaktadır.

Kafein nedeniyle kolanın bağımlılık yaptığı söylenir. Ancak, 330 ml’lik her kola kutusunda 33 miligram kafein varken aynı büyüklükteki bir fincan kahvedeki kafein 112 mg civarıdır. Kolada, çay ve kahvede bulunan kafeinin üçte biri bulunur.

Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir. İlk olarak Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından 1819'da bulunmuştur. Aynı zamanda kafein ismini kimya literatürüne geçirmiştir. Kahveden yararlanarak bu ismi vermiştir.

Kafeini besin kaynağı olarak kullanarak karbondiokside ve suya parçalayan Pseudomonas putida CBB5 bakterisi keşfedildi. Pseudomonas putida CBB5 bakterisi kafeinin yapısında bulunan –CH3 (metil) gruplarını uzaklaştırarark kafeini kullanabiliyor. Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu 111.Genel Toplantısı’nda Iowa Üniversitesi’nden Ryan Summers ve meslektaşları metil gruplarını kafeinin yapısından uzaklaştıran üç enzimi ve bu enzimlerin üretiminden sorumlu genleri keşfettiklerini açıkladılar.

Sonuç olarak keşfedilen bu enzimleri kullanarak daha kolay ilaç üretimi gerçekleştirilebileceği ve böylece ilaç üretimi maliyetinin de düşürülebileceği ümit ediliyor.

Kafeinsiz içecek üretiminde kullanılabilecek olan bu bakteri bize mikroorganizmaların değerini ve canlı dünyamızdaki yerini öğrenebilmemizde yardımcı olabilecek nitelikte. Endüstride ki kullanımının hızla arttığı bakterilerden memnuniyetimizde gün geçtikçe artıyor. Fakat birçok değişik kıyafetler giydirdiğimiz bakterilerin hangi kılıklarından memnun olduklarını bilemiyoruz?

www.biltek.tubitak.gov.tr/haberler/biyoloji/s523_4.pdf

dictionary.reference.com/browse/caffeine

www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/bcbff5c1f1ded46_ek.pdf?dergi=11

Sinan Balcı
26 Eylül 2018 178 0

Yorumlar

İlk Yorumu Sen Gönder
Yorum Gönder ..